Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Ghețar prăbușit în Alpii italieni, cu numeroase victime

09:08
4 iulie 2022

Numeroase victime
Ghețar prăbușit în Alpii italieni

Cel puțin șase persoane au murit după ce un ghețar s-a desprins în Dolomiții italieni, duminică după-amiază. Mai multe persoane sunt date dispărute, printre care și cel puțin un român. Duminică s-a înregistrat un record de temperatură pentru vârful Marmolada: 10°C.

Un bloc mare de gheață s-a desprins dintr-un ghețar aflat pe cel mai înalt masiv al Dolomiților, Marmolada, și s-a prăbușit, împreună cu o cantitate mare de apă de topire, în zona unui traseu de urcare pentru alpiniști.

Șapte persoane au fost salvate până acum, iar răniții au fost transportați la spitalele din apropiere. Numeroase echipaje de salvare caută în continuare, sub presiunea timpului, persoanele dispărute.

Principalele cauze și încălzirea globală

Lubrifierea cu apă la baza ghețarului și creșterea presiunii în crevasele pline cu apă sunt probabil principalele cauze ale acestui eveniment catastrofal.

La poalele celui mai înalt vârf al Dolomiților, cu o înălțime de 3.343m, aflat între Veneto și Trentino, ghețarul Marmolada se află deja în condiții care ar trebui să fie observate în mod normal la sfârșitul verii. Precipitațiile scăzute din timpul iernii și temperaturile peste medie au determinat topirea stratului de zăpadă de la suprafață.

Zone mari de gheață sunt complet descoperite. Apar zone stâncoase și detritice care scad puterea de reflectare a luminii solare. Cel mai mare sistem glaciar din Dolomiți sa redus deja la jumătate în ultimul secol. Potrivit unor estimări ale CNR și ale Universității din Padova, dacă tendința climatică nu se va inversa, ghețarul Marmolada va dispărea aproape complet până în 2050.

Datorită încălzirii globale rapide, mulți ghețari se topesc mai repede și, în unele locuri, chiar se dezintegrează. Perioadele puternice de topire, precum cele pe care le experimentăm în această vară, înrăutățesc degradarea ghețarilor și, în cel mai rău caz, pot avea efecte precum prăbușirea de duminică pe Marmolada.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
vineri, 2 mai 2025

Vremea în weekend

Până la 30°C, dar și câteva furtuni
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale