Acasă / Știri meteo /

Fotografiile voastre: Cometa Tschuninshan-ATLAS, pe cerul României

13:29
16 octombrie 2024

Fotografiile voastre
Cometa C/2023 A3, pe cerul României

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) surprinsă de la poalele Masivului Ceahlău.Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) surprinsă de la poalele Masivului Ceahlău.Cometa, văzută din Fizesu Gherlii, jud.Cluj.Cometa Tsuchinshan-ATLAS, fotografiată din localitatea Horodnic de Jos, județul Suceava
1/5
Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) surprinsă de la poalele Masivului Ceahlău. - © Bicajanu Dan

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a fost vizibilă și din țara noastră în ultimele seri, acolo unde cerul a fost senin. Din acest moment, cometa va deveni mai slabă în fiecare zi, iar următoarea sa întoarcere pe Pământ va fi peste 80.000 de ani.

Obiectul ceresc își continuă în prezent călătoria prin sistemul solar. Tsuchinshan-ATLAS urcă un pic mai sus deasupra orizontului în fiecare zi, dar, de asemenea, devine din ce în ce mai slabă pe măsură ce se îndepărtează din nou de Pământ.

Luna aproape plină, precum și vremea înnorată din multe regiuni, nu ajută deloc. Așadar, căutătorii de comete vor avea nevoie de puțin noroc în zilele următoare. Un loc întunecat fără lumină artificială deranjantă este optim, iar un binoclu bun devine necesar pentru a admira „steaua cu coadă”.

Cum să fotografiați cometa?

Un trepied este recomandat pentru fotografierea tuturor obiectelor de pe cerul nopții. Deși este posibil să surprindeți cometa „din mână”, sunt șanse mari ca majoritatea fotografiilor să iasă „tremurate”. Montați aparatul foto sau telefonul mobil pe trepied și selectați o valoare cât mai mică a diafragmei (aperture), în mod ideal între f/1.4 și f/2.8. În cazul aparatului foto, treceți la modul M (manual), iar în cazul telefonului mobil selectați modul PRO.

Un alt factor important este timpul de expunere, sau cât timp va reține camera lumina. Pentru început, puteți experimenta cu un timp de expunere între 2 și 10 secunde. Țineți cont de faptul că imediat după apusul soarelui imaginea poate fi supraexpusă dacă timpul este mai mare. Urmează parametrul ISO sau sensibilitatea camerei la lumină. Cu cât acesta este mai mare, cu atât cometa va fi mai strălucitoare în imagine, dar cu prețul unei anumite cantități de zgomot.

O altă cometă ar putea fi vizibilă la sfârșitul lunii

Cometa a fost văzută ultima dată în urmă cu aproximativ 80.000 de ani, deci o vedem o singură dată în viață. Dar pentru toți cei care ratează Tsuchinshan-ATLAS, ar putea exista o a doua șansă la sfârșitul lunii octombrie: o altă cometă se îndreaptă spre noi.

Cometa C/2024 S1 ar putea, cu puțin noroc, să fie vizibilă cu ochiul liber la sfârșitul lunii octombrie. Totuși, rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat: Există indicii că C/2024 S1 se dezintegrează în prezent, deci rămâne de văzut dacă o vom putea vedea sau nu.

Aurora pe cerul RomânieiCitește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 11 iulie 2025

Vremea în weekend

Averse locale și temperaturi în creștere
joi, 10 iulie 2025

Ploi torențiale

Inundații în Polonia
miercuri, 9 iulie 2025

Răcire după caniculă

Vara ia o „pauză” în mai multe țări
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea