Acasă / Articole recomandate /

Fenomenul meteo El Niño ar putea reveni: valuri de căldură și vreme extremă

04:00
4 martie 2023

El Niño ar putea reveni
Valuri de căldură și vreme extremă?

Un eveniment El Niño de încălzire ar putea apărea în următoarele luni

Un eveniment El Niño de încălzire ar putea apărea în următoarele luni, fiind posibil ca acest lucru să alimenteze o nouă creștere a temperaturilor globale, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Revenirea lui El Niño ar avea loc după trei ani consecutivi de La Niña, un fenomen neobișnuit de încăpățânat și prelungit, care a influențat modelele de temperatură și precipitații în diferite părți ale lumii, potrivit unei noi actualizări ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Șansele de apariție a fenomenului El Niño, deși scăzute în prima jumătate a anului (15% în aprilie-iunie), cresc treptat până la 35% în mai-iulie. Previziunile pe termen lung pentru perioada iunie-august indică o probabilitate mult mai mare (55%) de apariție a fenomenului El Niño, dar sunt supuse unei incertitudini ridicate asociate previziunilor din această perioadă a anului.

La fiecare doi până la șapte ani, Oceanul Pacific ecuatorial devine cu până la 3°C mai cald (ceea ce cunoaștem sub numele de El Niño) sau mai rece (La Niña) decât de obicei, declanșând o cascadă de efecte resimțite în întreaga lume. Acest ciclu se numește El Niño Southern Oscillation (ENSO), deoarece fiecare El Niño este urmat în mod natural de un La Niña și invers, cu câteva luni de condiții neutre între evenimente.

Schimbarea temperaturii de la suprafața mării asociată cu evenimentele ENSO poate părea marginală, dar este mai mult decât suficientă pentru a perturba tiparele meteorologice la nivel global și chiar circulația pe scară largă a aerului în stratosfera polară, la 8 km deasupra Pământului.

Știați că...

Fenomenele El Niño și La Niña se produc în mod natural. Dar, pe fondul schimbărilor climatice provocate de om, care cresc temperaturile globale, afectează modelele sezoniere de precipitații și fac ca vremea noastră să devină mai extremă. El Niño și La Niña sunt factori majori - dar nu singurii - care influențează sistemul climatic al Pământului.

"Prima La Niña cu trei apariții din secolul XXI se apropie în sfârșit de sfârșit. Efectul de răcire al La Niña a pus o frână temporară în calea creșterii temperaturilor globale, chiar dacă perioada ultimilor opt ani a fost cea mai caldă înregistrată vreodată", a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

"Dacă intrăm acum într-o fază El Niño, este posibil ca acest lucru să alimenteze o nouă creștere a temperaturilor globale", a declarat profesorul Taalas.

Până în 2026, cel puțin un an va deveni cel mai cald vreodată

Anul 2016 este în prezent cel mai cald înregistrat vreodată din cauza combinației dintre El Niño și schimbările climatice.

Există o probabilitate de 93% ca cel puțin un an până în 2026 să fie cel mai cald înregistrat vreodată și o șansă de 50% ca temperatura globală să ajungă temporar la 1,5°C peste cea din era preindustrială, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Met Office din Marea Britanie, care este centrul principal al OMM pentru predicțiile climatice anuale până la cele decenale.

Actuala La Niña a început în septembrie 2020, cu o scurtă pauză în vara boreală a anului 2021. La Niña se referă la răcirea pe scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului în zona centrală și estică a Oceanului Pacific ecuatorial, împreună cu modificări ale circulației atmosferice tropicale. De obicei, are efecte opuse asupra vremii și climei, precum El Niño în regiunile afectate.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 8 iulie 2025

Cu până la 15 grade

Vremea se răcește brusc în unele regiuni
luni, 7 iulie 2025

Avertizare meteo

Furtuni puternice, vijelii și grindină
duminică, 29 iunie 2025

Deșertul Atacama

Zăpadă în cel mai uscat loc din lume
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea