Acasă / Articole recomandate /

Fenomen spectaculos: un nor fascinant apărut deasupra Iașiului

09:50
5 octombrie 2022

Fenomen spectaculos
Ce este acest nor apărut la Iași?

Un nor cumulus unit cu norii stratiformi, la Iași© Andrei Mocanu

Un nor deosebit, luminat de razele soarelui la răsărit, i-a fascinant miercuri dimineață pe locuitorii din Iași. Îi mulțumim utilizatorului nostru Andrei Mocanu pentru imagini!

Acesta este un nor Cumulus, des întâlnit vara, care s-a unit însă cu norii stratiformi, tipici toamnei, aflați deasupra sa.

Norii Cumulus sunt nori cu baza aflată la o altitudine joasă și sunt des întâlniți vara, formându-se la circa 300-1000 de metri și având diverse forme și mărimi. Baza lor este de obicei plată, însă pot avea vârfuri impunătoare. Sunt foarte luminoși sub razele directe ale soarelui, dar relativ întunecați în alte părți.

Norul Cumulus își poate schimba caracterul și poate deveni un nor diferit, în funcție de circumstanțe. Atunci când atmosfera este umedă și instabilă, aerul se ridică și face ca norii Cumulus să se dezvolte în continuare. În cazul unei convecții puternice, aceștia se pot transforma în nori Cumulonimbus. Cumulonimbus este comun vara, aducând uneori ploaie și tunete.

Cumulus este, de asemenea, un nor convectiv în virtutea curentului ascendent puternic din interiorul său. Mai ales toamna și iarna, când aerul este mai stabil, norii Cumulus pot fuziona și acoperi o mare parte din cer. Aceștia devin Altocumulus.

Norii Stratus și Stratocumulus sunt și ei nori joși, cu o culoare gri sau albă destul de uniformă, tipici zilelor mohorâte din sezonul rece.

Norii stratiformi se formează în condiții calme și stabile, atunci când brizele ușoare ridică aerul umed deasupra suprafețelor mai reci ale uscatului sau ale apelor.

Acești tip de nori pot fi însoțiți, câteodată, de precipitații foarte slabe, de regulă sub formă de burniță sau, dacă este suficient de rece, ninsoare grăunțoasă.

Ați surprins și voi fenomene meteo în imagini? Le așteptăm cu drag, iar cele mai reușite sau interesante vor fi publicate în aplicație și pe pagina noastră de Facebook. Pentru a încărca fișierele foto sau video, click aici.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
duminică, 29 iunie 2025

Deșertul Atacama

Zăpadă în cel mai uscat loc din lume
joi, 26 iunie 2025

Vreme severă

Pericol de furtuni în weekend
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea