Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Fazele Lunii în 2025: când va fi Lună Plină și Lună Nouă

06:00
2 ianuarie 2025

Fazele Lunii în 2025
Când va fi Lună Plină și Lună Nouă

La Lună Plină, Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate.

Vrei să știi când este Lună Plină sau Lună Nouă? Calendarul nostru lunar pentru 2025 dezvăluie aceste date și multe altele.

Calendarul nostru lunar arată data tuturor Lunilor pline și noi din acest an. Când Luna este plină, aceasta este orientată spre Soare, așa cum este văzută de pe Pământ, de aceea apare luminată complet.

Luna Nouă, pe de altă parte, apare atunci când acest corp ceresc se află între Soare și Pământ. În această fază ea este prezentă „pe cerul zilei”, aproape de Soare, și, prin urmare, rămâne invizibilă pentru noi.

Nopțile din jurul Lunii Noi sunt, de asemenea, destul de întunecate. Ca faze intermediare, după o semilună crescătoare urmează primul pătrar, când seara apare vizibilă aproximativ jumătate din Lună, iar după ultimul pătrar se vede pe cerul de dimineață o semilună în scădere.

Datele pentru fiecare Lună Plină din 2025:

Ziua săptămâniiDataOra
Marți14 ianuarie00:26
Miercuri12 februarie15:53
Vineri14 martie08:54
Duminică13 aprilie03:22
Luni12 mai19:55
Miercuri11 iunie10:43
Joi10 iulie23:36
Sâmbătă9 august10:55
Duminică7 septembrie21:08
Marți7 octombrie06:47
Miercuri5 noiembrie15:19
Vineri5 decembrie01:14

Durata unei serii complete de faze lunare este de aproximativ 29,5 zile. Aceasta este puțin mai scurtă decât durata majorității lunilor calendaristice, astfel încât fazele lunare avansează încet în raport cu calendarul.

Din acest motiv, se întâmplă din când în când ca două Luni Pline sau Noi să cadă în aceeași lună calendaristică. A doua Lună Plină dintr-o lună este cunoscută popular sub numele de "Luna albastră". Cu toate acestea, aceasta nu este diferită de o Lună Plină normală. Nu există o astfel de „lună albastră” în 2025.

Datele pentru fiecare Lună Nouă din 2025:

Două eclipse de Soare și două eclipse de Lună

În 2025, vor avea loc două eclipse de soare și două eclipse de lună. Prima este o eclipsă totală de lună pe 14 martie, dar numai începutul acesteia va fi vizibil în România. Aceasta va fi urmată de o eclipsă parțială de soare pe 29 martie. Și aceasta rămâne nespectaculoasă aici.

În timpul următoarei eclipse, pe 7 septembrie, Luna va răsări complet eclipsată. Veți putea vedea apoi umbra Pământului îndepărtându-se de pe suprafața lunară. A doua eclipsă de Soare din 21 septembrie va fi invizibilă pentru noi.

Prin observarea Soarelui și a Lunii, strămoșii noștri au determinat cele mai bune momente pentru semănat și recoltat. Astăzi, cunoașterea poziției Lunii este deosebit de importantă pentru navigație din cauza mareelor asociate.

De asemenea, pentru cei care observă stelele sau sunt pasionați de fotografie, poate fi util să știe care nopți sunt bune pentru a observa meteori sau stele slab vizibile și care nu sunt potrivite pentru că Luna este prea strălucitoare.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
Temperatura apei și înălțimea valurilor apei mării, pe litoral
joi, 1 mai 2025

Vremea de 1 Mai la mare

Temperatura apei și înălțimea valurilor
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
A început luna mai
joi, 1 mai 2025

A început luna mai

Flori, căldură și o explozie de culoare
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale