Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Echinocțiul de primăvară: începe primăvara astronomică

04:00
20 martie 2023

Primăvara astronomică
Echinocțiul de primăvară: cresc zilele!

Anotimpurile: pe 20 martie are loc echinocțiul de primăvară

Pe 20 martie are loc echinocțiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. Începând de astăzi, durata zilelor va crește, față de cea a nopților, până la solstițiul de vară, din iunie.

Anotimpurile astronomice se referă la poziția orbitei Pământului în raport cu Soarele, luând în considerare echinocțiile și solstițiile. Acest lucru se datorează înclinării de 23,5 grade a axei de rotație a Pământului în ceea ce privește orbita sa în jurul Soarelui.

Deoarece anotimpurile au o durată variabilă, data de începere a unui nou anotimp poate cădea în zile diferite în fiecare an. În acest an, primăvara astronomică începe pe 20 martie și se încheie pe 21 iunie

Începând de pe 20 martie, durata zilei va fi în creștere față de cea a nopții, până pe 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

În emisfera sudică a Pământului are loc fenomenul invers: această dată marchează echinocțiul de toamnă, marcând începutul toameni astronomnice.

În regiunile polar, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Trimiteți-ne imagini!

Ați surprins primele semne ale primăverii în imagini? Le așteptăm cu mare drag, iar cele mai reușite vor fi publicate în aplicație sau pe pagina noastră de Facebook. Click aici pentru a încărca fișierele foto sau video.

Solstițiile și echinocțiile sunt considerate puncte de tranziție astronomică între anotimpuri și marchează etapele cheie ale ciclului astronomic al Pământului. Într-un an sunt două echinocții (primăvară și toamnă) și două solstiții (vara și iarna).

Datele echinocțiului și solstițiului nu sunt fixate din cauza orbitei eliptice a Soarelui a Pământului. Orbita Pământului în jurul Soarelui înseamnă că la începutul lunii ianuarie, Soarele este cel mai apropiat (cunoscut sub numele de periheliu), iar la începutul lunii iulie este cel mai îndepărtat (afeliu) de noi.

Primăvara astronomică

Anotimpurile meteorologice sunt derivate prin împărțirea anului în patru perioade alcătuite din trei luni fiecare. Aceste anotimpuri sunt împărțite pentru a coincide cu calendarul nostru gregorian, ceea ce face mai ușoară observarea și prognoza meteorologică, precum și compararea statisticilor sezoniere și lunare. După calendarul meteorologic, prima zi de primăvară este întotdeauna 1 martie, iar ultima 31 mai.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
duminică, 11 mai 2025

Temperaturi scăzute

Roșiile nu tolerează frigul
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale