Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Diferență de 50 de grade în Europa

05:30
15 noiembrie 2023

De la iarnă la vară
Diferență de 50 de grade în Europa

Harta temperaturii arată diferențe mari între nordul și sudul Europei.Harta temperaturii arată diferențe mari între nordul și sudul Europei.

Vremea variabilă, cu mari diferențe regionale, este normală în Europa toamna. Cu toate acestea, contrastele atât de mari de temperatură, precum cele la care asistăm în aceste zile, sunt foarte rare. Ce impact ar putea avea acest lucru asupra vremii din România?

De la ger năprasnic la vară tropicală: Vremea din Europa are multe de oferit în acest moment, mai ales în ceea ce privește temperaturile.

Luni, în localitatea Latnivaara din nordul Suediei, temperatura maximă nu a depășit minus 24 de grade nici măcar la prânz. În schimb, lucrurile arătau cu totul altfel în Valencia, Spania, la 3.400 de kilometri distanță, unde mercurul a urcat până la o maximă de 29 de grade.

Diferența de temperatură pe continentul european în aceste zile, la începutul celei de-a treia săptămâni din noiembrie, a fost, prin urmare, de peste 50 de grade! Deși astfel de contraste mai apar din când în când, ele sunt în general destul de rare în Europa.

Ce spune situația actuală despre vremea de la iarnă?

Desigur, este încă prea devreme pentru a prezice cum va fi iarna. Cu toate acestea, există câteva indicii privind tiparele meteo din următoarea perioadă, iar unul dintre acestea este „rezerva” mare de aer foarte rece din nordul și nord-estul Europei.

În cazul în care un anticiclon puternic se formează deasupra nordului sau estului Europei în timpul lunilor de iarnă, este foarte probabil ca aerul înghețat din acele părți ale continentului să ajungă până în țara noastră, cel puțin temporar. Dacă aerul rece foarte extins și stabil, acești anticicloni tind să se formeze mai frecvent și să avem mai multe răciri puternice.

Am putea spune că aceste pătrunderi reci dinspre est sunt, de fapt, „cheia” iernilor din România, mai ales în regiunile extracarpatice. Atunci când aerul foarte rece din Câmpia Rusă se întâlnește cu aerul umed din Mediterana și din Marea Neagră, pot să apară ninsori puternice și viscole.

Primul episod de iarnă în România?

La o scară mai mică, o situație asemănătoare e posibilă chiar și în acest weekend în unele zone ale țării. Un ciclon mediteranean puternic va aduce un aport mare de umiditate și ar putea produce precipitații abundente în unele regiuni. Nu sunt excluse cantități de peste 30 - 40 l/mp în unele locuri.

Deocamdată, traiectoria exactă a ciclonului nu este cunoscută și nici dacă aerul atras de acest ciclon dinspre est va fi suficient de rece astfel încât ploile să se transforme în unele zone, cel puțin spre final, în lapovițe și ninsori. Totuși, posibilitatea rămâne deschisă, mai ales în zonele mai înalte din jumătatea estică a țării.

Vara încă persistă în sud-vestul Europei

Cei care nu sunt deloc atrași de iarnă și vor să se bucure de ultimele răbufniri ale verii, se pot îndrepta spre părțile sudice ale Spaniei. În aceste zile, acolo temperaturile se apropie de 30 de grade după-amiaza. Marți, s-au atins chiar 35 de grade în apropiere de Malaga.

În cazul în care circulația atmosferică se schimbă, acest aer cald ar putea ajunge mai târziu și la noi, chiar dacă se va mai răci, bineînțeles, în drumul său spre nord.

Maximul solar, mai intensCitește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale