Acasă / Articole recomandate /

Curiozitățile toamnei: istoria și secretele castanelor comestibile

03:00
9 octombrie 2022

Curiozitățile toamnei
Istoria și secretele castanelor

Castane comestibile

Castanul este un simbol al toamnei, dar și al piețelor de Crăciun din întreaga Europă. Recoltarea are loc între octombrie și decembrie, dar există condiții meteorologice speciale în care se dezvoltă?

În general, castanul are nevoie de o temperatură cuprinsă între 5 și 15 grade Celsius. Cu toate acestea, pot tolera și perioade de vreme mai extreme, așa că, din fericire, niciun îngheț de toamnă sau de iarnă nu le dăunează. Sunt rezistenți la ger, deși în primii câțiva ani sunt mai sensibili, însă nu rezistă la secetă și nu le priește canicula. Castanul ajunge la maturitate și începe să producă din plin abia după 8-10 ani.

Castanul dulce (Castanea sativa) este, de fapt, originar din sudul Europei, vestul Asiei și Africa de Nord. În România, se cultivează cu precădere în anumite zone, care îndeplinesc condițiile climatice necesare, precum în Maramureș, în zona Baia Mare, sau în Gorj, zona Tismana.

Știați că...

Cel mai vechi castan cunoscut din lume crește pe muntele Etna, în Sicilia, și se spune că are între 2.000 și 4.000 de ani.

De-a lungul istoriei, castanele au fost apreciate atât de greci, cât și de romani. Fructele sale erau abundente și hrănitoare, iar lemnul, scoarța, frunzele și florile sale erau recoltate pentru utilizări care variau de la medicină la lemn pentru construcții.

În bucătăria contemporană de astăzi, castanele se dovedesc a fi excelente fierte și coapte, dar și uscate ca făină pentru paste sau deserturi. Castanele sunt foarte hrănitoare, iar cultivarea lor nu necesită utilizarea niciunui produs chimic.

Castanele sunt foarte sănătoase, deoarece sunt pline de vitamine, minerale și oligoelemente. Acestea furnizează aproximativ la fel de multă vitamina C ca și portocalele. În plus, castanele conțin toate vitaminele B și vitamina E.

Castanele sunt un tip de nucă, dar au mult mai puține calorii și grăsimi decât alte fructe cu coajă lemnoasă. Pe de altă parte, acestea conțin la fel de multe proteine de înaltă calitate și sunt, de asemenea, bogate în acizi grași simpli și nesaturați.

Este bine de știut: Castanele sunt sănătoase, dar nu sunt comestibile crude. Trebuie să le pregătești fie în tigaie, fie în cuptor. Atunci devin ușor de digerat.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 12 iunie 2025

Se apropie solstițiul

Cele mai lungi seri de vară
marți, 17 iunie 2025

Până la 35°C

Zile calde și furtuni la munte
sâmbătă, 14 iunie 2025

Zăpadă, apoi îngheț

A venit iarna în Africa de Sud
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale