Acasă / Articole recomandate /

Cum va fi vremea în vara 2023: primele estimări sezoniere

03:57
21 mai 2023

Primele estimări
Cum va fi vremea în vara 2023?

Vremea în vara 2023 - primele estimări

Previziunile sezoniere realizate de cele mai importante centre meteorologice din lume conturează imaginea unei veri agitate, în care e posibil să avem atât valuri puternice de caniculă, cât și perioade ploioase.

Prognoza exactă a vremii cu patru zile înainte este deja o provocare, deci realizarea unei prognoze pentru trei luni, folosind aceleași principii, este pur și simplu imposibilă. Cu toate acestea, cercetătorii au observat anumite legături între fenomene și oscilații climatice, precum El Niño, și vremea din diverse regiuni ale globului.

Aceste legături, numite și teleconexiuni, au stat la baza întocmirii primelor estimări sezoniere. În prezent, principalele centre meteorologice din lume realizează în mod regulat simulări ale principalelor scenarii de evoluție a vremii în următoarele luni, utilizând modele statistice și fizice complexe.

O vară caldă, dar fără caniculă prelungită?

Conform datelor de la opt centre globale, combinate într-o singură estimare sezonieră de Serviciul Copernicus al Uniunii Europene, ne putem aștepta la o vară mai caldă decât media în cea mai mare partea a Europei, ceea ce nu e deloc o surpriză în contextul schimbărilor climatice.

Totuși, atât abaterile de temperatură, cât și șansele pentru o vară foarte călduroasă, par a fi ceva mai scăzute decât anul trecut, inclusiv pentru regiunea noastră. Aceasta ar putea însemna câteva episoade de caniculă, care pot fi puternice, întrerupte însă de răciri scurte sau de perioade mai lungi de căldură „normală”.

Mai multe ploi în sudul Europei

Un aspect foarte interesant este că majoritatea simulărilor indică valori mai scăzute ale presiunii atmosferice în sudul Europei, și mai ridicate în nord, în comparație cu mediile climatologice. Trebuie menționat că acest tipar atmosferic este unul clasic pentru perioadele ploioase din țara noastră.

Semnalul nu e prezent în toate lunile de vară, iar distribuția anomaliilor diferă de la un model la altul. Totuși, sudul Europei pare să aibă parte de precipitații peste medie, mai ales în prima parte a verii.

Și în România, par a fi șanse destul de mari pentru câteva intervale cu ploi abundente și furtuni puternice, care ar putea cauza inundații în unele zone. Unele modele indică un risc mai ridicat în luna iulie, iar altele în iunie.

În același timp, sunt prognozate și intervale secetoase, chiar dacă par a fi mai puțin intense decât în alți ani. În ansamblu, majoritatea simulărilor indică o vară cu precipitații apropiate de normal în mare parte de țară, dar și cu perioade ploioase în unele regiuni.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 3 iulie 2025

Avertizare meteo

Canicula se extinde și se intensifică
sâmbătă, 28 iunie 2025

După caniculă

Aerisiți corect locuința în timpul verii
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea