Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Cum să vă protejați plantele de îngheț

03:00
19 octombrie 2024

Toamna, în grădină
Cum să vă protejați plantele de îngheț

Pe măsură ce ne apropiem de iarnă, nopțile devin tot mai reci. Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja plantele din grădină sau de pe balcon de primele brume și înghețuri.

Plantele, în special cele mai sensibile sau tinere, pot fi puternic afectate de scăderile bruște de temperatură, care devin tot mai frecvente în această perioadă. Chiar și plantele mature pot fi forțate să intre în repaus vegetativ.

Deși, în general, plantele suportă mai bine înghețurile timpurii de toamnă decât cele din timpul primăverii, pentru că deja se pregătesc pentru repausul de iarnă, nopțile foarte reci pot afecta plantele care nu sunt încă bine pregătite pentru sezonul rece.

Cum vă putem ajuta:

Urmărirea prognozei meteo vă poate ajuta să fiți pregătiți mereu pentru orice interval cu vreme rece.

Un factor foarte important pentru apariția înghețului este relieful. În nopțile calme, aerul rece tinde să se acumuleze în zonele cu relief concav, în special în partea cea mai joasă a văilor și depresiunilor. De aceea, cele mai puternice înghețuri tind să se producă în aceste zone.

Dintre factorii meteorologici, nebulozitatea joacă rolul cel mai important. Cerul senin poate favoriza apariția brumei și a înghețului la sol chiar și atunci când temperatura aerului la 2 metri este ușor pozitivă. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când solul abia începe să piardă din căldura înmagazinată în timpul lunilor de vară.

Pe de altă, nopțile cu cer noros sunt mai calde, deoarece norii acționează ca o pătură uriașă, împiedicând pierderea căldurii în atmosferă.

Vântul moderat sau puternic amestecă aerul, limitând astfel scăderea temperaturilor în timpul nopții. În schimb, când sunt condiții de calm atmosferic sau vântul este foarte slab, aerul rece și dens se poate acumula mai ușor în apropierea suprafeței terestre, favorizând apariția înghețului.

Pe lângă temperaturile scăzute, un parametru meteorologic foarte important este punctul de rouă. Bruma se formează atunci când temperatura solului sau a ierbii scade sub temperatura punctului de rouă. Totuși, dacă aerul este foarte uscat, bruma poate să nu se formeze chiar dacă temperaturile sunt negative.

Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja plantele de condițiile meteorologice nefavorabile din timpul toamnei:

  • Aduceți plantele de ghiveci în interior sau mutați-le într-un loc mai ferit.
  • Adăugați un strat gros de mulci pe straturile de plante pentru a acționa ca un izolator termic.
  • Achiziționați o folie anti-îngheț pentru plantele dvs. sau pur și simplu folosiți orice material cu ajutorul căruia să acoperiți temporar plantele pe timpul nopții.
  • Mutați plantele sensibile în solar sau în seră.
  • Udați plantele din abundență în timpul zilei; solul umed poate reține mai multă căldură decât cel uscat.

Nu uitați să urmăriți prognoza meteo și harta interactivă a temperaturilor pentru a fi oricând pregătiți pentru orice condiții meteorologice!

Accesați radarul temperaturilor aici
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale