Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Conferința Oceanelor 2022: ONU declară stare de urgență a oceanelor

04:06
7 iulie 2022

Conferința Oceanelor 2022
ONU declară stare de urgență a oceanelor

Poluarea oceanelor

Conferința Oceanelor 2022 a ONU s-a terminat cu adoptarea Declarației de la Lisabona de către demnitarii mondiali.

Peste 6.500 de oameni au participat, timp de 6 zile, la conferința desfărșurată în Lisabona, Portugalia. Lideri politici și oameni de știință s-au întâlnit pentru a discuta despre protejarea oceanelor și viitorul lor. Secretarul general ONU, António Guterres, a declarat că lumea se confruntă cu o urgență oceanică.

Așa cum viața de pe uscat se confruntă cu necesitatea de a se adapta la un climat în încălzire, la fel se întâmplă și cu viața marină. Oceanele noastre devin din ce în ce mai acide, pierd oxigen, iar temperatura apei este în creștere.

În raportul ONU "Starea climei globale", făcut public la începutul anului, toți cei trei indicatori ai schimbărilor climatice legați de oceane au atins un nivel record.

Oceanele absorb 90% din căldura în exces din atmosferă, astfel încât oceanele s-au încălzit în mod record. Tot un record a atins și creșterea nivelului mărilor, cu o medie de 3 - 4 mm pe an.

Dacă viața din oceane suferă, va suferi, prin urmare, și lanțul trofic de pe uscat. Creșterea nivelului mărilor înseamnă un risc crescut de inundații pentru comunitățile de pe coaste. Întreaga planetă suferă în urma schimbărilor climatice.

Aceste fapte au dus la Declarația de la Lisabona, care reafirmă un acord din 2017, liderii mondiali recunoscând că sunt necesare ambiții mai mari pentru a proteja oceanele.

Printre măsurile care trebuie luate se numără acțiunile de creștere a nivelului stocurilor de pește, a zonelor de pescuit și acvacultură durabile, combaterea poluării marine și sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare în propria lor activitate.

Toate activitățile fac parte din obiectivul de dezvoltare durabilă 14 al ONU, un obiectiv pe termen lung de conservare și utilizare durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 2 mai 2025

Vremea în weekend

Până la 30°C, dar și câteva furtuni
A început luna mai
joi, 1 mai 2025

A început luna mai

Flori, căldură și o explozie de culoare
miercuri, 7 mai 2025

Evenimente astro în mai

Ploaie de stele, Luna Florilor și Venus
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale