Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Clima în trecut: Furtuni gigantice în erele foarte calde

15:05
21 mai 2022

Clima în trecut
Furtuni gigantice în trecutul Pământului

ocean storm

Creșterile ușoare de temperatură pot conduce la fenomene meteorologice extreme, precum inundații, valuri de căldură și secetă. În prezent, abia începem să vedem această tendință, dar în anumite intervale din trecutul geologic al planetei noastre, furtunile uriașe erau normale.

Un studiu publicat de Universitatea Harvard ne ajută să înțelegem mai bine unele perioade climatice mai puțin studiate din trecutul foarte îndepărtat, când planeta noastră era mai caldă cu până la 16 grade față de prezent.

Cunoscute sub numele de "perioade de seră", în aceste ere de căldură extremă, planeta trecea prin cicluri de încălzire intensă, urmate de furtuni imense care se întindeau pe sute de kilometri și lăsau să cadă în câteva ore cantități de apă de peste 300 l/mp.

Oamenii de știință implicați în această cercetare au simulat cu ajutorul modelelor climatice o lume în care temperatura la suprafața mării ar fi crescut la 54 de grade. Într-un scenariu, această temperatură a fost atinsă prin adăugarea în atmosferă a unei cantități de CO2 de 64 de ori mai mare decât cea din prezent, iar în altul prin creșterea luminozității Soarelui cu 10%.

În aceste condiții, se formează în atmosferă un strat de aer care împiedică formarea norilor convectivi, ce produc averse de ploaie. În schimb, apa evaporată de la suprafața oceanelor este captată în atmosfera joasă.

În cele din urmă, pe măsură ce evaporarea crește, se formează curenți ascendenți suficient de puternici pentru a sparge bariera, ceea ce duce la furtuni extreme și cantități enorme de precipitații. Ulterior, ciclul se reia de la început.

Din fericire, nu ne așteptăm să revenim la astfel de temperaturi în următoarele milenii, dar aceste studii ne ajută să înțelegem mai bine istoria planetei noastre.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale