Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Ce este seceta? Cum apare și cât durează?

12:46
3 iunie 2022

La începutul verii
Cum apare și cât durează seceta?

drought

Seceta este un fenomen complex care apare datorită lipsei precipitațiilor și a reducerii rezervei de umiditate din sol, cu efecte negative asupra plantelor, zonelor acvatice și societății în ansamblu.

Seceta apare de cele mai multe ori în atmosferă, ca urmare a persistenței unor tipare de circulație atmosferică care nu sunt favorabile pentru producerea precipitațiilor într-un anumit areal. În lipsa precipitațiilor, rezervele de apă din sol sunt consumate de plante sau se pierd prin evaporare, conducând la instalarea secetei pedologice.

Uneori, seceta poate afecta doar învelișul de sol. În sezonul rece, umiditatea aerului se menține frecvent foarte ridicată și în lipsa precipitațiilor semnificative, iar vara pot cădea ploi abundente într-un interval foarte scurt de timp, rata de infiltrare în sol fiind redusă.

Deși fenomenele de secetă și uscăciune sunt destul de comune pentru zonele joase din țara noastră la sfârșitul verii și în prima parte a toamnei, în majoritatea anilor vara începe cu rezerve suficiente de umiditate. De altfel, perioada lunilor mai și iunie este, de regulă, cea mai umedă din an.

Majoritatea plantelor consumă mai multă apă în această perioadă, iar lipsa ei are afecte negative asupra stării de vegetație. Lunile mai și iunie sunt critice din acest punct de vedere pentru unele culturi agricole, precum porumbul, producția din acel an putând fi diminuată semnificativ dacă deficitul de precipitații nu este compensat prin irigații.

Seceta produce și unele mecanisme de feedback, care pot provoca o intensificare a proceselor de uscăciune. În sezonul cald, în regiunile afectate de secetă umiditatea aerului este mai scăzută, iar temperaturile maxime sunt mai ridicate.

Un nivel redus de umiditate atmosferică este nefavorabil pentru furtuni, care se formează mai rar în zonele cu secetă sau generează doar precipitații slabe. Uneori, chiar și furtunile formate în alte areale își diminuează intensitatea atunci când ajung într-o regiune afectată de secetă, datorită condițiilor nefavorabile.

De aceea, perioadele de secetă se pot prelungi în lipsa unor ploi consistente din punct de vedere cantitativ, care se produc pe areale mai întinse și sunt mai puțin dependente de condițiile locale.

Din păcate, mai multe zone din estul țării sunt afectate în prezent de secetă, datorită precipitațiilor insuficiente din ultimele luni, iar în zilele următoare nu sunt așteptate ploi pe arii extinse care să încheie acest interval secetos în întreaga regiune.

Totuși, la nivel local, sunt posibile unele averse de ploaie, care pot fi chiar importante cantitativ. Pentru a urmări evoluția ploilor și a furtunilor, chiar și la nivel local, puteți accesa harta radar meteo interactivă din aplicație sau de pe website.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
A început luna mai
joi, 1 mai 2025

A început luna mai

Flori, căldură și o explozie de culoare
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale