Acasă / Articole recomandate /

Care au fost cauzele inundațiilor extreme

11:46
18 septembrie 2024

Circulație și temperaturi
Cauzele inundațiilor extreme

Ciclonul BorisDepresiunea a adus împreună aerul cald și umed mediteranean și aerul rece polar din nordul Europei.

România și alte țări din Europa Centrală s-au confruntat cu inundații grave în urma precipitațiilor abundente. În unele zone, au căzut peste 400 de litri de ploaie pe metru pătrat în doar câteva zile. Dar cum s-a întâmplat acest lucru?

Un ciclon mediteranean, cunoscut sub numele de Boris la nivel internațional și Anett în țările vorbitoare de germană, a adus cantități uriașe de apă și inundații devastatoare în mai multe țări. Au existat mai multe motive pentru cantitățile enorme de ploaie:

1. Circulația atmosferică - o depresiune staționară

O zonă de joasă presiune s-a format în bazinul nordic al Mării Mediterane și a absorbit inițial aerul mediteranean umed deasupra nordului Italiei. Apoi s-a deplasat spre Ungaria. În același timp, aerul polar s-a îndreptat spre sudul Europei.

Nori de ploaie puternici s-au format în zona de tranziție dintre aerul cald și umed și aerul rece polar. Țările din Europa Centrală s-au aflat în sectorul rece al ciclonului, având parte de ploi abundente, dar liniștite, în timp ce sectorul cald al acestuia a afectat estul României, unde ploile au avut caracter de aversă, fiind însoțite adesea de descărcări electrice.

În mor normal, depresiunea s-ar fi deplasat spre est sau nord-est. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece mai multe zone de înaltă presiune i-au blocat calea:

Ca urmare, a rămas aproape staționară, iar ploile abundente au continuat să cadă în zonele afectate anterior.

2. Temperaturi record ale apei în Marea Mediterană și Marea Neagră

Și temperaturile record ale apei din Marea Mediterană și Marea Neagră, după o vară extrem de călduroasă, au fost responsabile pentru precipitațiile extreme.

Mările sunt principala sursă de umiditate pentru depresiunile atmosferice, de aceea temperatura apei joacă un rol foarte important. În general, cu cât apa este mai caldă, cu atât mai mulți vapori de apă pot fi în masa de aer, vapori care se pot transforma ulterior în nori de ploaie.

3. Averse repetate în estul României

În România, inundațiile au fost cauzate mai ales de prezența unor linii de convergență în estul țării, care au determinat formarea unor „trenuri de furtuni”, astfel că aversele torențiale au fost concentrate în aceleași zone ore în șir.

Inundații grave în estul RomânieiAflă mai multe

Chiar și așa, e puțin probabil să fi plouat atât de mult, dacă nu exista un aport semnificativ de umiditate dinspre Marea Neagră, de asemenea extraordinar de caldă în această perioadă.

Mai mult, în județele Galați și Vaslui, aceste linii de convergență au fost orientate de-a lungul bazinelor hidrografice afectate. Astfel, toată apa rezultată din cele mai puternice ploi s-a concentrat pe câteva râuri, provocând inundații masive.

În cazul în care depresiunea ar fi rămas staționară imediat la est sau sud-est de Carpați, consecințele ar fi fost mult mai grave pentru țara noastră. Am fi putut vorbi de inundații catastrofale pe scară extinsă, probabil chiar mai puternice decât cele din 2005.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 3 iulie 2025

Avertizare meteo

Canicula se extinde și se intensifică
Temperatură record pentru luna iunie, în Spania / Harta Meteo & Radar
luni, 30 iunie 2025

46 de grade

Record pentru iunie, în Spania
marți, 1 iulie 2025

Protecție solară necesară

Indice UV foarte înalt, în țară
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea