Acasă / Articole recomandate /

Buletin climatic: Septembrie 2023 a fost printre cele mai calde luni de toamnă, în România

04:03
2 octombrie 2023

Buletin climatic
Luna septembrie, printre cele mai calde

Luna septembrie 2023 a fost cu aproximativ 3 grade mai caldă decât media climatologică.În România, luna septembrie 2023 a fost cu aproximativ 3 grade mai caldă decât media climatologică.

Cu o anomalie de peste 3 grade față de medie, septembrie 2023 a fost una dintre cele mai călduroase luni de tranziție înregistrate vreodată în România.

În loc de toamnă, în acest an luna septembrie a adus o vreme autentică de vară. În unele zone din țară, mai ales din sud, temperatura medie lunară a fost cea mai ridicată din toată perioada de observații, în timp ce în alte regiuni a fost depășită doar de luna septembrie 1994.

În Capitală, septembrie 2023 a avut o temperatură medie de aproximativ 22 de grade. În mod normal, astfel de valori se ating doar în lunile de vară.

Zile tropicale și chiar caniculare

După o vară călduroasă, sudul țării nu a scăpat de caniculă nici la începutul toamnei. Pe 23 septembrie, la Zimnicea s-au înregistrat 36,6 grade.

Temperatura a depășit 30 de grade cel puțin o dată aproape în toată țara, iar în București și în alte localități din sudul țării au fost până la 20 de zile cu maxime peste acest prag.

De asemenea, mai multe zone din sudul și vestul țării au avut parte de cel puțin o noapte tropicală, în care temperatura nu a scăzut deloc sub 20 de grade.

Aproape 37°C la sfârșit de septembrieAflă mai multe

O lună fără îngheț, chiar și la munte

În același timp, temperatura nu a scăzut sub pragul de îngheț nici măcar în zonele înalte de munte. Acest lucru este destul de neobișnuit, chiar și vara.

Pe Vârful Omu, temperatura minimă din septembrie a fost de 1,4 grade, aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată valoare din toate lunile anului. Chiar și luna iulie a avut o minimă mai scăzută, de -1,2 grade.

Cel mai rece din țară a fost la Obârșia Lotrului, unde s-au atins 0 grade pe 29 septembrie, urmată de Miercurea Ciuc, cu o minimă de 0,6 grade pe 30 septembrie.

De ce a fost atât de cald în septembrie?

Cauza principală a căldurii neobișnuite a fost circulația atmosferică de blocaj. Un câmp anticiclonic s-a instalat peste partea centrală a continentului, menținând temperaturile ridicate în cea mai mare parte a timpului.

În schimb, zonele de joasă presiune au fost deviate fie spre Marea Mediterană, unde au provocat inundații extreme în unele zone, fie spre nordul Scandinaviei, unde au cauzat ploi și ninsori abundente.

Cum s-au produs inundații în deșertCitește și
Suedia: ninsori neobișnuit de puterniceCitește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 1 iulie 2025

Protecție solară necesară

Indice UV foarte înalt, în țară
joi, 26 iunie 2025

Vreme severă

Pericol de furtuni în weekend
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea