Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Oslo, capitala europeană cu cei mai mulți copaci. București, la coadă.

03:00
19 mai 2025

Cele mai verzi capitale
Oslo, capitala cu cei mai mulți copaci

Oslo, în stânga, văzut din sateliții Copernicus, Credit: Copernicus. În dreapta, fotografie aeriană a Oslo. - © Copernicus

Oslo, Norvegia, este capitala europeană cu cel mai mare grad de acoperire forestieră, cu puțin peste 72%, potrivit Institutului European al Pădurilor. Capitala României are, însă, un grad redus de acoperire forestieră.

Potrivit cercetătorilor, a căror analiză se bazează pe date din diverse surse, inclusiv Serviciul de Monitorizare Terestră Copernicus (CLMS), acoperirea densă cu arbori în zonele urbane oferă beneficii semnificative locuitorilor orașelor. Acestea pot include o calitate mai bună a aerului și temperaturi mai scăzute în timpul verii.

Această imagine, obținută de unul dintre sateliții Copernicus Sentinel-2 pe 6 mai 2025, arată Oslo văzut de sus.

La nivelul capitalelor europene, Oslo este urmată de Berna și Ljubljana, amândouă având o acoperire forestieră de puțin peste 50%. Bucureștiul se află printre capitalele cu cea mai mică acoperire forestieră, alături de Paris, 20%, sau de Atena, 10,8%.

Bucureștiul, doar 21,89% acoperire forestieră

Bucureștiul are o acoperire forestieră de doar 21,89%, potrivit datelor Agenției Europene de Mediu. Cele mai verzi orașe din România sunt Baia Mare, cu o acoperire de 83,2%, Piatra Neamț, cu 55,3%, Râmnicu Vâlcea și Brașov, cu 46%. Buzău și Focșani se află pe utltimele locuri ale clasamentului, cu doar 6,5% și respectiv 4,7% acoperire forestieră.

Regula 3-30-300

Regula 3-30-300 oferă criterii clare pentru asigurarea unui minim necesar de arbori în comunitățile urbane, stabilind următoarele trei cerințe minime:

  • 3 arbori maturi vizibili din fiecare locuință
  • 30% acoperire cu coronament arboricol în fiecare cartier
  • 300 de metri până la cel mai apropiat parc public de calitate sau alt spațiu verde

Potrivit lui Cecil Konijnendijk, cercetător forestier și creator al regulii 3-30-300, fiecare urbanist ar trebui să se inspire din această regulă pentru o planificare urbană sustenabilă corectă.

„Prezența unei suprafețe mari acoperite cu arbori în orașe, ceea ce înseamnă și arbori cu coronamente mari și, deci, arbori de o anumită vârstă și dimensiune, este importantă din mai multe motive,” explică Livia Podestà, din echipa Biocities.

„Printre cele mai importante, cu cât este mai mare coronamentul arborilor, cu atât mai mult dioxid de carbon este absorbit, ceea ce contribuie efectiv la curățarea aerului urban. În plus, în perioadele tot mai călduroase de vară, coronamentele arborilor reduc temperatura aerului și a suprafețelor din apropiere (precum străzile și pereții clădirilor) cu mai multe grade. Arborii acționează ca niște aparate de aer condiționat naturale, ajutându-ne să reducem consumul de energie.”

România este una dintre cele 30 de state europene care au ratificat convenția asupra EFI, Institutul Forestier European, o organizație internațională stabilită de statele europene.

Mai multe pe această temă
2024, cel mai cald an pentru Europa.
vineri, 9 mai 2025

Între secetă și inundații

2024, cel mai cald an în Europa
duminică, 11 mai 2025

Temperaturi scăzute

Roșiile nu tolerează frigul
vineri, 16 mai 2025

Până la 25 de grade

Islanda, la fel de caldă ca România
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale