Acasă / Articole recomandate /

Aurore strălucitoare pe cerul Europei. FOTO

15:25
19 septembrie 2023

Spectacol nocturn
Aurore strălucitoare pe cerul Europei

Aurora boreală surprinsă în Afsluitdijk, Țările de Jos.aurora 2Spectacolul nocturn a putut fi admirat și din nordul Germaniei.În alte părți ale Germaniei, spectacolul nocturn a fost completat de furtuni.Această scenă plină de culoare a fost surprinsă în Herning, Danemarca.
1/5
Aurora boreală surprinsă în Afsluitdijk, Țările de Jos. - © Wouter van Bernebeek

Aurorele boreale au oferit din nou un adevărat spectacol nocturn în mai multe părți ale Europei, pe fondul activității solare crescute din ultima perioadă.

Perioadele de activitate solară intensă, cum este cea cu care ne-am confruntat în ultimul an, se pretează la manifestarea unor aurore boreale intense chiar și la latitudini neobișnuit de joase.

Marea Britanie, Germania și țările baltice au fost printre cele mai norocoase noaptea trecută. Iubitorii de natură și-au ridicat aparatele foto pentru a surprinde frumoasele culori de pe cer.

În unele părți ale Germaniei aurorele s-au produs în același timp cu o serie de furtuni, astfel că spectacolul nocturn a fost completat de fulgere, în special în vestul țării.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor
Aurora boreală surprinsă în Dakota de Nord, SUA, aflată cam la aceeași latitudine ca nordul extrem al României.

Europa nu a fost singurul loc în care au fost observate aurore noaptea trecută, ci și în Statele Unite și Canada. Cu cât se aflau mai la nord, cu atât erau mai vizibile și mai luminoase, lăsând cerul acoperit de nuanțe de verde și violet.

Cum se formează aurorele?

Aurorele apar datorită erupțiilor solare. Acestea eliberează o cantitate mare de energie, o parte sub formă de particule încărcate electric.

O mică parte dintre aceste particulele sunt atrase de câmpul magnetic al Pământului, fiind deviate spre polii magnetici ai planetei. Reacția care are loc acolo cu gazele din atmosfera Pământului creează aurora.

În august, numărul petelor solare a fost cel mai mare din 2002 încoace, conform datelor Administrației Atmosferice din SUA. Cu cât sunt mai multe pete solare, cu atât mai mare este șansa apariției unor erupții solare sau chiar a unor furtuni solare.

Așadar, pentru iubitorii de aurore, dar și pentru cei care călătoresc la latitudini mai mari în acest scop, se anunță o iarnă plină de oportunități fotografice.

Așteptăm imaginile voastre!

Ați surprins și voi aurora sau alte fenomene interesante, în România sau în timpul călătoriilor prin alte țări? Așteptăm cu drag imaginile voastre, aici: https://www.meteoradar.ro/upload

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 10 iulie 2025

Temperaturi în scădere

Nopți mai răcoroase
vineri, 11 iulie 2025

Ploi torențiale

Furtuni violente în Ucraina
marți, 15 iulie 2025

Până la 29 de grade

Apă foarte caldă în Mediterana
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea