Acasă / Articole recomandate /

Ziua Mondială a Ciocolatei: Cum influențează vremea ciocolata?

14:06
7 iulie 2022

Ziua Ciocolatei
Cum influențează vremea ciocolata?

ciocolata

Este Ziua Mondială a Ciocolatei! O scuză foarte bună pentru a savura niște bucăți delicioase de ciocolată, însă știați că vremea poate afecta gustul ei?

Nu sugerăm că o bucată de ciocolată este mai delicioasă în zilele ploioase (deși poate așa este), ci faptul că condițiile meteo din perioadele de creștere a plantei de cacao pot duce la diferențe mari de gust.

Cacao este adunată din arborii de cacao, care cresc predominant în zonele ecuatoriale, ceea ce înseamnă că țările capabile să producă acest ingredient sunt puține la număr.

Acești copaci, ca toate plantele, sunt afectați de vreme. De exemplu, în perioadele de secetă, cu precipitații reduse, boabele de cacao sunt mai mici și conțin concentrații mai mari de cupru, fier și azot. Cercetările de la Universitatea din Gottingen sugerează, de asemenea, că această cacao are un conținut mai mare de antioxidanți, un semn de stres.

Perioadele secetoase produc și recolte mai mici. Potrivit Climate-Smart Cocoa, dacă mai puțin de 119m de ploaie cad pe suprafața de cultivare a cacaoului în fiecare an, solul nu va avea nivelul necesar de apă pentru a produce suficientă cacao pentru a satisface cerințele lumii.

Rămânem fără cacao?

Oamenii de știință se tem că lumea ar putea rămâne complet fără ciocolată în următorii treizeci de ani. Acest lucru se datorează faptului că schimbările climatice afectează, printre altele, și arborii de cacao.

Arborele de cacao prosperă în condiții umede, asemănătoare pădurilor tropicale, bazându-se pe precipitații abundente.

Astfel, creșterea temperaturilor în următoarele trei decenii înseamnă o pierdere de umiditate în sol, despre care oamenii de știință spun că nu va fi compensată de ploaie.

O creștere a temperaturii de doar 2,1°C în următorii 30 de ani, cauzată de încălzirea globală, ar putea semna un sfârșit pentru industria ciocolatei la nivel mondial, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA.

Aproape toate plantele de cacao din lume se găsesc în două țări africane, Ghana și Coasta de Fildeș. Cu temperaturile mai ridicate și clima uscată care sunt cauzate de schimbările climatice, doar 10,5% vor fi utilizabile în viitor, se arată într-un studiu.

Ciocolata nu este un aliment vital pentru sănătatea noastră, însă orice iubitor al ciocolatei poate spune că este esențială pentru fericirea noastră. Așa că, încă un motiv în plus pentru a încerca să limităm creșterea temperaturilor!

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 3 iulie 2025

Avertizare meteo

Canicula se extinde și se intensifică
vineri, 11 iulie 2025

Vremea în weekend

Averse locale și temperaturi în creștere
vineri, 11 iulie 2025

Ploi torențiale

Furtuni violente în Ucraina
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea